donderdag 4 april 2013

Amalek Monument

Op de gedempte gracht in Den haag hangt het Amalek Monument. Het is in 1967 gemaakt door Dick Stins en in 2007 heropend.
Het is in de vorm van de Davidster. In de Davidster is een gezin dat bescherming zoekt en aan hun voeten is een persoon die zit.

Onder het de Davidster is een regel uit Dewariem (Deuteronomium), een van de vijf boeken van de Thora. De tekst gaat als volgt: ‘Gedenk wat Amalek u gedaan heeft...vergeet het niet. (DEUT: 25.17.19 )’ Daar onder staat hetzelfde in het Hebreeuws.

Amalek was de vijand van Israël. Zijn nakomelingen worden Amalekieten genoemd. Hij leefde al in de tijd voor Abraham. In de Thora is het ‘het volk dat niet mag bestaan’. God geeft in de Tenach, de Hebreeuwse Bijbel,  een aantal keer opdracht om alle Amalekieten uit te moorden. In Deuteronomium staat ook dit: ‘Vernietig het zaad van Amalek’ (Deut. 25:19). Het Amalek monument herinnert ons aan de Holocaust in de tweede Wereldoorlog. Je moet dan in plaats van ‘Amalek’ ‘Hitler’ lezen, want Amalek was de vijand van de Joden en Hitler ook. We moeten ons dus herinneren wat voor vreselijke dingen Amalek en Hitler hebben gedaan en dat niet vergeten. Het monument verwijst dus naar de vele joden die vermoord zijn. Mensen die Amalek niet kennen, denken dat Amalek iets goeds heeft gedaan, maar dat is absoluut niet zo. Op de plek waar het monument hangt, was eerst een synagoge. Ook was daar een Joodse buurt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten