donderdag 4 april 2013

De Mescidi Aksamoskee

Op 20 maart 2013 hebben wij als tweedeklassers een bezoek gebracht aan de Turkse Mescidi Aksamoskee. Deze moskee is gelegen in de Haagse Chinatown en is bedoeld voor de gehele islamitisch Turkse gemeenschap in Den Haag.Het adres is: Wagenstraat 101 te Den Haag. Qua locatie is het wel bijzonder dat dit gebedshuis midden tussen de woonhuizen staat. Met de fiets is deze moskee goed te bereiken. 

Voordat we naar binnen gingen moesten we eerst onze schoenen uitdoen. Binnen werden wij ontvangen door een moslim die ons iets vertelde over de geschiedenis van deze Turkse moskee.

Het gebouw is namelijk in 1843 gebouwd en gebruikt als synagoge. Deze synagoge werd in 1975 gesloten. Na een aantal jaren onderhandelen met de gemeente kwam het gebouw in handen van de Turken die het verbouwden tot moskee. Daarna werden er aan de voorzijde van de moskee twee minaretten geplaatst die ongeveer 26 meter hoog zijn. Dit gebeurde in 1987. 

Op dit moment is de moskee in handen van de Islamitische Stichting Nederland en wordt het naast gebedshuis ook gebruikt als ontmoetingsplaats voor de islamitisch Turkse gemeenschap. 

Het gebed heeft een hoge status in de Islam. In de begintijd van de Islam was het aantal gebeden vastgesteld op 50 per dag. Op dit moment wordt er vijf maal gebeden per dag, maar het zou de zegeningen van 50 gebeden hebben.

In de moskee kunnen ongeveer 1500 mensen naar binnen en er zijn ook nog twee balkons van waar je alles mooi kunt overzien. Zowel mannen als vrouwen mogen naar de moskee komen om in gebed te gaan. Ik zie het al voor me: twee keer het totaal aantal sorghvlieters in die ene moskee. Lekker druk, maar wel allemaal zonder schoenen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten