donderdag 4 april 2013

Geuren in de mandir

In een mandir (Hindoeïstische tempel) wordt veel gebruik gemaakt van geuren. De geur die het meest wordt gebruikt is wierook. Wierook helpt de hindoestanen met mediteren, namelijk door hun chakra’s te stimuleren. Waarom ruikt dan niet elke mandir hetzelfde? Dat is omdat er in de mandir ongeveer 50 verschillende soorten wierook worden gebruikt.

Holi 


Bij het Hindoeïstische nieuwjaarsfeest Holi-Phagwa is het gebruikelijk om elkaar met parfum te besprenkelen en met kleurstoffen op elkaar te gooien.

Offers


In het Hindoeïsme is het net als in bijna elke andere wereldgodsdienst gebruikelijk om de goden offers te brengen. In de mandir worden er zowel geurstoffen als brandstoffen gebruikt bij het brengen van een offer. Bij een offer is de gedachte dat alles in de mandir gereinigd moet worden. Dat gebeurt door middel van de geurstoffen die bij de brandstoffen worden gevoegd.

Hebben de hindoes gelijk of zeggen ze maar wat?


Het is wetenschappelijk bewezen dat geuren een positief effect kunnen hebben op de hersenen. Voorbeelden zijn dat je heel vrolijk kan worden van een geur maar je kan ook heel rustig van een geur worden. Ik vind wel dat de hindoes gelijk hebben in zoverre dat bepaalde geuren je inderdaad kalmeren waardoor je beter kan mediteren. Maar dat geurstoffen een mandir kunnen reinigen geloof ik niet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten