Wie was Jacques Levi Lassen? En waarom is hij zo belangrijk geweest in de Nederlandse (Haagse) geschiedenis?
Jacob Levi werd geboren op 25 februari 1884 in Duitsland.
Toen hij zijn eindexamen in Frankfurt had gehaald ging hij werken voor "Siegmund Strauss Jr." een (in die tijd) bekende textielgroothandel. Toen er in 1904 een Siegmund Strauss winkel werd geopend in Den Haag kreeg hij daar de leiding over en hij verhuisde naar Nederland.
In 1911 begon hij een eigen bedrijf in Den Haag. Toen de Eerste Wereldoorlog voorbij was, vroeg Jacob een Nederlandse nationaliteit aan, die hij in 1920 kreeg. Een paar jaar later vroeg hij toestemming om zijn naam te veranderen. Die toestemming kreeg hij en sinds die tijd ging hij door het leven als Jacques Levi Lassen.
Hij kocht een huis in Den Haag, waar ook zijn moeder en zus kwamen wonen. De zaken gingen goed, in 1939 werd Jacques benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau, omdat hij een idee voor een bomvrije schuilkelder onder het Spui en de Grote Markt had bedacht.
In 1940 dreigde de oorlog en verliet Jacques Den Haag. Hij ging samen met zijn zus naar New York, om daar tot het einde van de oorlog te blijven.
Na de oorlog in 1946 kwam Jacques terug naar Den Haag. Toen hij zag wat de oorlog had gedaan met de Joodse buurt schrok hij daarvan, de buurt was vrijwel helemaal leeg door de Jodenvervolgingen en de gebombardeerde huizen en scholen. Hij kocht een aantal panden en probeerde die zo goed als mogelijk te herstellen. Zo hielp hij mee aan de herontwikkeling van de Joodse buurt.
In 1957 richtte hij de stichting “Levi Lassen” op, deze stichting ondersteunt allerlei Joodse doelen. Na zijn overlijden, in 1962, liet hij zijn hele vermogen na aan de stichting. Jacques ligt begraven op de Joodse begraafplaats aan de Scheveningseweg.
De stichting “Levi Lassen” bestaat nog steeds en doet nog steeds hetzelfde als wat het in 1957 ook deed.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten