vrijdag 5 april 2013

Rabbijn Maarsenplein, een verschrikkelijk verleden

Een Sushi restaurant, een Chinees, een Thai en zelfs Tapas. Het Rabbijn Maarsenplein is een goede plek om iets te eten. Er is ook een speeltuintje in het midden van het plein. Maar lees het bordje erbij en je ziet dat het een monument is. Het Joods kindermonument. Waar nu een van de vele restaurants zit, was vroeger een Joodse school.

In 1928 werd er een nieuwe lagere school gebouwd waar veel Joodse leerlingen op zaten. De school was dan ook midden in de oude Joodse buurt. Er werd tot 1 september 1941 lesgegeven, niet alleen normale lessen, maar ook over Joodse godsdienst.

Daarna bepaalden de Duitse bezetters dat Joodse kinderen niet meer naar gewone scholen mochten gaan. Alle niet-Joodse kinderen moesten weg van de school op het Rabbijn Maarsenplein. Er waren in die tijd twee Joodse scholen, er was er ook een aan de Duinstraat in Scheveningen. Vanaf 1 december 1942 waren alle Joodse lagere schoolkinderen verplicht om naar de school op het Rabbijn Maarsenplein te gaan. Alle oudere Joodse kinderen moesten naar het ‘Joods Lyceum’ in de Fischerstraat. In december 1942 verhuisde ook dit lyceum naar de lagere school op het plein.

Elke week werden de Joodse klassen kleiner, omdat er steeds meer kinderen onderdoken. Of ze werden opgehaald door de Duitsers en naar een concentratiekamp gestuurd. In totaal hebben meer dan 1700 Joodse kinderen uit Den Haag de kampen niet overleefd.

Op 23 april 1943 werd de school gesloten omdat de Duitse bezetters niet meer wilden dat er Joden in Den Haag woonden. De school is daarna nooit meer geopend. Als je nu uit eten gaat op het plein, dan is het goed om eens stil te staan bij het verleden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten