donderdag 4 april 2013

Het Rachelmonument

Het Rachelmonument is een monument ter nagedachtenis van meer dan honderd joodse kinderen die zijn vermoord tijdens de tweede wereldoorlog. Het ging over de kinderen die op de MULO-school zaten op Laan 5 in Den Haag. De bronzen plaquette is er gekomen door de leerlingen en oud-leerlingen van de MULO-school in 1948, de ontwerper was Theo van der Nahmer.

Maar in 1952 werd de MULO-school gesloopt, dus moest de bronzen plaquette verhuisd worden. Het monument en de MULO-school gingen nu naar het schoolgebouw in de Bezemstraat (nu het Rabbijn Maarssenplein). Maar uiteindelijk moest deze school ook worden afgebroken en toen hadden ze de plaquette aan het Museon gegeven. Tot nu ligt de plaquette in het Museon, maar er is wel een replica gemaakt en deze zit nu bij het Rabbijn Maarsenplein

Op de plaquette zie je een afbeelding van een huilende vrouw staan met een tekst uit Jerimia 31:15 in het Hebreeuws en in het Nederlands geschreven. Er staat: 'Daar is een stem gehoord in Rama. Een klage, een zeer bitter geween, Rachel weent om haar kinderen'. Boven de huilende vrouw staat het jaartal 5703, dit is het jaartal volgens de joodse jaartelling waarin de Duitsers zijn begonnen met kinderen weg te voeren van de school.

Ik vind het heel ontroerend en treurig. Want je moet je maar eens voorstellen dat jijzelf joods was en werd afgevoerd naar concentratiekampen om vermoord te worden. Dat is toch wel wat waar je even bij stil moet staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten