donderdag 4 april 2013

De goden van het Hindoeïsme


De meeste hindoes zullen je vertellen dat ze in één god geloven, Brahman. Maar hindoes bidden niet zoals de christenen tot God of moslims tot Allah bidden. In plaats daarvan vereren zij honderden goden, die verschillende kanten van Brahman laten zien. Sommige hindoes vereren vele goden, andere weer helemaal geen goden.

De belangrijkste 3 hindoe-goden zijn Brahma (de schepper), Vishnu (de beschermer) en Shiva (de verwoester). Vishnu en Shiva zijn hele geliefde goden, veel tempels zijn aan hun toegewijd.


Brahma is de schepper van het heelal. Hij heeft 4 hoofden die elk een windrichting aanwijzen. Hij rijdt op zwanen of zit op een heilige lotusbloem. Zijn vrouw is de godin van kunst en onderwijs Saraswati. Brahma heeft vier handen, waarvan hij er altijd een zegenend opheft. 

Vishnu is de beschermer van het heelal. Hij wordt vaak afgebeeld op een adelaar of slapend op een reuzenslang. Zijn vrouw is Lakshmi, de godin van de schoonheid en rijkdom.

Shiva vernietigd al het kwaad in het heelal. Als symbool van het vernietigen heeft hij altijd een drietand in zijn hand. Op zijn voorhoofd draagt hij het derde oog van de kennis. Shiva rijdt op een grote stier, Nandi geheten. De vrouw van Shiva is de godin Parvati.

Ganesha is de zoon van Shiva en Parvati. Hij wordt afgebeeld met een olifantenkop. Hij is de god van kennis en wijsheid, neemt hindernissen weg en beschermt heiligen. Hindoes bidden tot Ganesha als ze aan iets nieuws beginnen.

In het hindoeïsme heb je dus vele verschillende goden die toch allemaal onder 1 god vallen: Brahman. Brahman kan een gedaante van een mens of god aannemen en daardoor als veel verschillende goden of mensen worden gezien.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten