donderdag 4 april 2013

’"Nog maar twee Portugese Joden in Den Haag over! Kom in actie!"

Dit had - vlak na de Tweede Wereldoorlog - een slogan op een aanhangbord bij het gebouw van de Portugees joodse gemeente in Den Haag kunnen zijn. Wereldwijd zijn er door deze gruwelijke oorlog meer dan zes miljoen Joden vermoord; in Den Haag zijn er helaas nog maar twee Portugese Joden over.
Het zit de Portugese Joden niet mee: eeuwenlang werden zij door verschillende machthebbers om hun geloof op de vlucht gejaagd. Tijdens de inquisitie in de Middeleeuwen vluchtten Portugese Joden uit Spanje en
Spinoza

Spinozahuis
Portugal naar Nederland. Vorsten daar wilden alleen nog katholieke onderdanen in hun land hebben. Dit leidde tot problemen en vervolgingen waardoor vele Joden naar onder andere landen als Nederland en Duitsland vluchtten. Hier in Nederland konden ze nagenoeg rustig leven zonder al te veel bemoeienis. Een beroemde Portugese Jood uit de zeventiende eeuw is de filosoof Spinoza, die een tijdje aan de Paviljoensgracht in Den Haag heeft gewoond. Er is ook een standbeeld van hem in Den Haag (zie de twee afbeeldingen). Toen echter in 1940 Hitler Nederland binnenviel, was het snel gedaan met de rust van de Joden. De Joodse groep kreeg het zeer zwaar, werd opgepakt en vervolgd. Hitler moest niets van Joden hebben. Zes miljoen Joden werden er vermoord. Weinigen overleefden deze vreselijke ellendige periode en waren familieleden en bezittingen kwijtgeraakt.

In Den Haag bleven nog maar twee Portugese Joden over. De Joodse gemeente zou deze mensen graag geholpen hebben, maar was zij daartoe in staat? Nu in onze tijd, zou een grote actie op televisie met geldinzamelingen en de medewerking van bekende Nederlanders bijna vanzelfsprekend geweest zijn !

Geen opmerkingen:

Een reactie posten