donderdag 4 april 2013

Moskee of Synagoge???

In het jaar 1842 kreeg de architect Roodenburg de opdracht van Asjkenazische Joden (Hebreeuws) afkomstig uit Oost-, Midden- en West-Europa om een synagoge te ontwerpen en te bouwen.

Twee jaar later in 1844 ging de synagoge open voor de Joden. De synagoge was toen in een voormalige Joodse wijk gelegen. In de Tweede Wereldoorlog was de synagoge leeg. De synagoge was in de oorlog beschadigd geraakt. Na de oorlog werd het gelukkig gerestaureerd.

In de jaren 70 kwamen veel Islamieten als gastarbeiders naar Nederland toe. Omdat er toen heel veel moslims waren en weinig moskeeën, namen de moslims het leegstaande synagoge (leegstaand sinds 1975) over in 1978. Na 3 jaar onderhandelen met de gemeente kochten de rijke Islamitische burgers de synagoge waarnaar ze in 1987 nog 2 grote blauw-witte minaretten bouwde. Het is best wel indrukwekkend als je er zo over nadenkt, dat in de jaren 70 de Islamitische gastarbeiders voor economische redenen naar Nederland kwamen en dan een paar jaar later zij een synagoge kochten, 2 minaretten erbij bouwden en dan nog genoeg tijd hebben tussen werk en geloof… dat is toch unbelievable. Dan denk ik bij mezelf, zijn ze dan nog wel arm, als we voorheen dachten of werken zij dan hard in die tijd of is Den Haag in die tijd gewoon een rijke stad?????

Tegenwoordig is de moskee in de Wagenstraat, in het hartje van Chinatown. Dus dit bewijst maar weer, dat verschillende soorten mensen (met andere geloven) wel samen vredig kunnen leven in Den Haag. Maar waarom kan de rest van de wereld dat dan niet????

Geen opmerkingen:

Een reactie posten