donderdag 4 april 2013

Op “wereldreis” door Den Haag: De Mescidi Aksamoskee

De Wagenstraat is het hart van de Haagse Chinatown. Behalve Chinezen drijven alle nationaliteiten hier handel. De Afro-kapper, het Indonesische restaurant, kruidendokters, een Amerikaanse pub en ook de Turkse Mescidi Aksamoskee is er gevestigd. Het Verre en Midden Oosten in Den Haag,

De moskee is ontworpen door de architect Roodburg in 1844. Het gebouw was eerst een synagoge. Het is een van de grootste moskeeën van Nederland. In 1975 had men de Mobarakmoskee. Door de enorme toename van moslims, wilden enkele moslims een tweede moskee openen, maar de gemeente gaf geen toestemming. Enkele tientallen moslims gingen in de leegstaande synagoge zitten. Na drie jaar van onderhandelen werd het gebouw verkocht door de gemeente en kwam in 1981 in handen van de huidige Islamitische Stichting Nederland. Later werd de synagoge omgebouwd tot moskee. De moskee is een gebedshuis en een ontmoetingsplaats voor de gehele Turkse gemeenschap en is niet bedoelt alleen voor één wijk.

De Wagenstraat heette vroeger Zuideinde en was net als het Noordeinde en Westeinde een van de toegangswegen tot het centrum. Door de aanwezigheid van een Hollands eethuis, een sigarenzaak een postzegelhandel en de AH blijft de Wagenstraat ondanks alle exoten toch heel Haags!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten