donderdag 4 april 2013

Schoenen uit

Normale Nederlandse mensen doen net zoals moslims hun schoenen uit wanneer ze een moskee betreden, uit respect voor andere godsdiensten. Toch hebben ze vaak geen flauw idee waarom moslims hun schoenen eigenlijk uit doen.

30 jaar geleden kwamen veel gastarbeiders naar Nederland. Deze gastarbeiders hadden een heel ander geloof dan normale Nederlanders; zij waren moslim. Voor moslims is het gebedshuis (net als bij vele andere godsdiensten) Heilig; je betreed dus heilige grond. Moslims doen hun schoenen dan ook uit, uit respect en uit eerbetoon voor Allah. Voor Moslims is het dragen van schoenen in de moskee “onrein” en ook om deze reden wassen moslims zich voordat ze de moskee betreden voor het bidden. Moslims noemen het bidden de salat en het wassen word ook wel de Woedoe genoemd. Wassen doen moslims in deze volgorde:

1. Het wassen van je handen (3x)

2. Het spoelen van je mond (3x)

3. Het reinigen van je neusgaten (3x)

4. Het wassen van je gezicht (3x)

5. Het wassen van je onderarmen (3x)

6. Het vegen over je hoofd (1x)

7. Het wassen van je oren (1x)

8. Het wassen van je voeten, beginnend met rechts (3x) 

Dit ritueel van het schoenen uit doen is ook bij de christenen wel terug te vinden in de Bijbel; Heere tegen Mozes: “Trek uw schoenen uit van uw voeten, want de plaats waarop gij staat is heilig land” (Exodus 3:5). Alleen is dit ritueel niet tot stand gekomen als bij de moslims.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten