donderdag 4 april 2013

De vrouwenafdeling in de moskee

Moslims bidden in een moskee, maar mannen en vrouwen bidden niet samen in de zelfde ruimte. In de afbeelding hiernaast zie je zo’n vrouwen afdeling op de achtergrond,boven op een soort balkon.Wij zijn met de tweede klas naar deze moskee geweest en kregen daar informatie over de islam en de moskee zelf.

De vrouwen afdeling is bedoeld om te helpen met ‘onreine’ gedachten te voorkomen die de aandacht voor het gebed kunnen wegnemen.

Ook de reiniging voorafgaand aan het gebed wordt gescheiden gedaan. In de Koran zelf staat niet dwingend dat mannen en vrouwen gescheiden moeten bidden. In een van de oudste moskeeën te Mekka bidden mannen en vrouwen dus ook gewoon nog samen.
Vrouwen moeten tijdens het bidden altijd een hoofddoek op doen net zoals bij de joden mannen een keppeltje dragen. Het is dus uit respect voor God. Buiten de moskee hoeven ze dit niet te doen.

Ook zei de man die ons informatie gaf dat meisjes vanaf hun negende naar de moskee gaan en jongens pas als ze twaalf zijn. Dit is omdat meisjes eerder volwassen zijn dan jongens.

Toevallig woon ik om de hoek bij de moskee en merk dat het door de weeks niet zo druk is bij de moskee, maar op vrijdag na drie uur zie je altijd een hoop mannen uit de moskee lopen. Die hebben dan net de vrijdagse preek of khutbah gehouden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten